08 december 2010

Digitale retro

ecs.pngSommigen kennen mij als één van de laatste computer-hobbyisten die, geheel vrijwillig maar toch halstarrig, gebruik bleef maken van het besturingssysteem OS/2, in plaats van zoals iedereen gewoon voor Windows te kiezen. Anderen kennen OS/2 niet eens meer, of verwarren het met het veel modernere OS X van Apple, dat ondertussen ook hier al een paar jaar de dienst uitmaakt. Zoals alle OS/2-ers had ook ik toen een aantal zeer goede redenen om in deze software te blijven investeren en eraan vast te houden. Maar net als de meesten heb ik uiteindelijk ingezien dat het tijd werd om mijn hobby mee te nemen, de 21ste eeuw in...

Maar, oude liefde roest niet, zegt men wel eens, en dat geldt ook voor het plezier dat ik heb gehad van op m'n oude OS/2-bak te kunnen tokkelen. De snelheid waarmee alle programma's werken, de strakke look van de desktop, de elegante eenvoud van de WorkPlace Shell, met daaronder een ongeloofelijke complexiteit die het hele systeem een ongeëvenaarde kracht en flexibiliteit geven, zijn maar een paar facetten van OS/2 die ik zelfs nu niet ervaar wanneer ik op mijn dure MacBook met het prachtige Snow Leopard aan het werk ben.

De MacBook heeft echter ook zo z'n voordelen. Hij is niet alleen mooi, maar hij is ook krachtig genoeg om vlot Oracle's VirtualBox te kunnen draaien. En dankzij VirtualBox ben ik er vandaag in geslaagd om m'n oude OS/2-bak weer nieuw, welliswaar virtueel, leven in te blazen!

Op m'n MacBook huist vanaf nu dus een virtueel computertje. Ik heb er meteen eComStation 2.0 - de meeste recente versie van OS/2 - op geïnstalleerd. Alles wat me aan hedendaagse besturingssystemen doet denken heb ik ondertussen al uitgeschakeld: geen taakbalken en Start-buttons, geen 3D wallpaper, geen widgets of apps, zelfs geen klokje op de desktop! Ook geen opgeblazen Office-pakket, maar wel een klein aantal zorgvuldig uit de oude doos geplukte programma's.

Ook al is het dan op een virtuele PC, en doe ik er niet echt iets nuttigs mee, toch is het weer een genot om met OS/2 te kunnen werken. Ik verlang nu weer even terug naar 1994...

 

19:13 Gepost door Luc Van Bogaert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.