13 november 2010

digital me...

apple_logo.jpgMijn hele digitale leven wordt al geruime tijd in goeie banen geleid door één of ander produkt van Apple. Het begon enkele jaren geleden al met een eerste iPod; een glanzend zwarte "classic", waarop ondertussen m'n hele dierbare muziekcollectie verzameld is. Vrij snel daarna kwam er een witte iBook G4 laptop in huis. Prima computertje dat ondertussen, uiteraard nog in uitstekende staat verkerend, werd doorverkocht en vervangen door een 15" MacBook Pro en een 12" unibody MacBook. Sinds een tijdje gaan we vanuit de zetel draadloos het internet op, heel gewoon, via een Airport router; sporten gaan we tegenwoordig met een iPod Shuffle om de nek, en al de rest doen we gewoon met een iPhone. Alleen de iPad ontbreekt nog...

Al zou je het zo niet zeggen, toch ben ik van nature niet iemand die snel valt voor dit soort gadgets. Wat mijn hard- en software betreft zou je me zelfs vrij conservatief kunnen noemen! Geen Dell of Toshiba laptop voor mij, maar wel een Thinkpad; geen MS Word maar wel Describe, geen MS Excel maar wel Mesa, geen Outlook maar wel Relish, geen Windows maar wel OS/2... conservatief genoeg?

Als het aan mij had gelegen was ik graag nog even conservatief gebleven: nooit zooi met computer virussen, anti-virussen, spyware, trojans, blauwe schermen, Windows Me, legitieme besturingssystemen en wat nog meer. Vanwaar dan de ommekeer? Wel, eigenlijk is het IBM management dat hierover heeft beslist... en ik kan ze er niet genoeg voor bedanken!

Vroeg of laat zou het voor OS/2 over en uit zijn. Dat wist ik, want zo had IBM het gewild, en daar had ik me al een tijdje op voorbereid. Toegegeven, het was eerst allemaal nog wat onwennig. Als je beslist om afscheid te nemen van je Thinkpad met OS/2 erop, waar kun je dan in hemelsnaam heen? Waar vind je dezelfde mogelijkheden? Wie biedt je dezelfde betrouwbaarheid? In afwachting eComStation nog gebruiken; dan even aan Linux gedacht en zelfs een tijdje gedaan alsof, maar nee: blijft te moeilijk; misschien later nog. Maar wat dan wel? Een Mac?

Sinds OS X, ja een Mac !

Weinigen die vandaag een Mac gebruiken zullen het beseffen, maar ermee werken lijkt zoveel op werken met OS/2! Soms lijkt het alsof de programmeurs bij Apple eerst naar OS/2 hebben gekeken alvorens aan de slag te gaan om alweer een nieuwe functie aan hun besturingssyteem toe te voegen. Of misschien is/was het net andersom... maakt eigenlijk niet uit. Wat telt voor mij is dat Apple's OS X vandaag alles is wat ik vroeger ooit voor OS/2 had gewild: betrouwbaar, krachtig, veelzijdig en vooral zeer leuk om mee te werken.

Niet IBM, niet Sun, niet Microsoft, maar Apple is er vandaag in geslaagd om met OS X als basis voor al hun trendmakende iMac's, iPod's, iPhone's en iPad's, de digitale mens een moderne, solide, flexibele en geïntegreerde computing omgeving aan te bieden die, eens men ermee vertrouwd is, nog zeer moeilijk valt los te laten.

23:25 Gepost door Luc Van Bogaert in Blog | Permalink | Commentaren (0) | Tags: apple, os x, os2, iphone, ipad |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.